Monday, 17 October 2016

Top 3 most wanted place to go

Well based on the title pun dh boleh agak kan ni entry pasal apa. So currently nk tulis la pulak top 3 most wanted place to go.

3rd place: London, United Kingdom

      London Bridge (176647462) London Eye and County Hall, London (1397162)
So, first tempat yg nk pegi ialah London, UK. Ni boleh dikatakan majority sebab nk tengok suasana dkat sana macam mane. Maklumlah, orang yg jarang keluar rumah memang macam ni. Negara sendiri tk habis terokai dh sibuk nk pegi negara org lain. Tapi dengar cerita dkat sana banyak tempat yg best utk shopping. Kalau bawak satu family pegi sana memang balik hotel utk tidur je la. Pagi sampai malam semua keluar jalan2. Tapi rasenya lagi okay keluar jalan2 daripada terperap dlm hotel tk buat apa2. Cuma kene bersabar sikit dgn apa yg ada dijual jgn beli je semua benda yg ada.


2nd place: Istanbul, Turkey

 Стамбул (166754171) Istanbul, Cami (174010903)
Second is Istanbul. Reason nk pegi sana sebab pemandangan dekat sana cantik gila. Kalau tk percaya korg boleh tanya pakcik Google. Serious lawa gila view dia. Other than that, kalau nk jalan2 shopping pun boleh banyak je kedai tepi jalan ada. Lagi2 time malam.


1st place: Paris, France


Paris (124407951) Tour Eiffel Wikimedia Commons (cropped).jpg The underworld nightclub of the past - now a neon paradise! (1342107) Paris (94689539)
Finally, tempat yg paling nk pergi of course la Paris. Kalau dh dkat Paris sudah tentunya akan ke Eiffel Tower. Sebab rasanya majority yg pegi ke Paris for vacation of course akan pegi Eiffel tower. Nk pegi sana pun just nk ambik angin jalan2, kalau boleh aktiviti dkat sana tk perlu la pack setiap hari. Just menikmati permandangan dkat sana.

Rasenya tu je yg boleh diceritakan, kalau korg pula korg nk pegi mana?

Sunday, 16 October 2016

Minggu Kerjaya KMNS 2016

Minggu kerjaya telah berlangsung pada 14-16 Oktober 2016 di Dewan 
minangkabau KMNS. Semua murid telah diwajibkan untuk menghadiri taklimat dan pameran yang disediakan.
 
 

 First time pegi minggu kerjaya ni, mula2 time pameran tu memang tak tau nk buat apa sebab course apa nk sambung pun tk pernah terfikir lagi jadi tk ada apa sangat yg nk diceritakan. Tapi hari jumaat 14/10/2016, ada penceramah dari UPU datang bagi taklimat pasal permohonan UPU nanti lepas dh habis matrikulasi. Kalau lepasan matrik, time nk beli no pin utk UPU tu kene mention kita lepasan STPM/seteraf. Lepas tu dia ada la bagi tau kalau isi borang UPU tu isi sampai habis pastikan klik Sah & Hantar. Sebab kebanyakan pelajar yang mohon terlupa nk klik butang Sah & Hantar tu lepas tu complain kenapa result tk keluar. Lepastu, kalau dh klik Sah & Hantar pastikan save atau print borang permohonan tu sebagai tanda bukti dh mohon. Other than that, pastikan check dulu minimum requirement utk course yg dipilih sebab permohonan UPU ni semua guna system komputer, kalau minimum requirement tk lepas dia akan secara automatik reject. Kita ada 12 pilihan, pilihan 1-4 utk program bertemuduga kalau tk nk pilih yg bertemuduga pun tk pe just kalau siapa yg nk pilih course yg ada temuduga, dia hanya akan show up dekat pilihan 1-4 je. Kalau siapa nk ambik course pendidikan hanya dkat pilihan 1 and 2 je. So basicly tu je yg penting kalau nk isi borang permohonan UPU tu.

Summary utk permohonan UPU (Yg ni tahun 2016/2017 punya)

Langkah- Langkah Buat Permohonan

LANGKAHPERKARA
LANGKAH PERTAMABeli nombor pin Unik ID UPU (nombor Pin UPU) di kaunter atau mesin ATM Bank Simpanan Nasional seluruh negara. Tarikh akan dimaklumkan kemudian.Cara beli klik PIN UNIK UPU BSN




Kategori AUntuk lepasan SPM/Setaraf, SKM, Sijil Politeknik, Sijil Kolej Komuniti, Sijil ILKA


Harga No. Unik ID Kategori A ialah 15.64




Kategori BUntuk lepasan STPM/Setaraf, Matrikulasi KPM/PASUM/Asasi, Diploma/Setaraf, STAM, Diploma Politeknik


Harga No. Unik ID Kategori B ialah RM15.64



LANGKAH 2Isi borang permohonan UPU secara online melalui laman web Aplikasi Sistem Permohonan Kemasukan Pelajar di pautan berikut:Laman Web UPU atau Applikasi Permohonan

Anda dikehendaki untuk melakukan Daftar Kali Pertama bagi membolehkan anda melakukan permohonan kemasukan ke UA/ Politeknik Premier, Politeknik Konvensional/ METrO, Kolej Komuniti dan ILKA. Sekiranya anda telah mendaftar, sila login dengan menggunakan Nombor Kad Pengenalan dan Kata Laluan yang telah dimasukkan semasa Daftar Kali Pertama dibuat

Selepas klik, sila pilih Jenis Permohonan, Program Pengajian & Kategori (jika berkenaan) dan klik butang "Masuk" untuk akses ke laman utama permohonan.
1. Cara Pengiraan Merit Kemasukan Ke IPTA terkini 2016 - klik KIRA
 2. Syarat baru keputusan Malaysian University English Test (MUET) untuk kemasukan ke UA/ IPTA. Klik Syarat Band
3. Untuk makluman, pemohon tidak perlu mengisi keputusan MUET di borang permohonan. Padanan keputusan MUET akan dibuat dengan Majlis Peperiksaan Malaysia bagi MUET dalam tempoh sah laku (5 Tahun).
4. Tarikh akhir penghantaran dokumen ke Universiti Awam kecuali UiTM bagi calon kategori Diploma/ Setaraf adalah pada tarikh 15 April 2016. 
5.Pemohon lepasan SPM tahun semasa (SPM 2015) tidak perlu mengisi sebarang keputusan SPM. Padanan akan dibuat dengan Lembaga Peperiksaan Malaysia.


http://2.bp.blogspot.com/-Sh2A3-2HJUc/Vp3UxaqY_7I/AAAAAAAAjqQ/H4K7PUlHOn8/s1600/tips%2Bupu.png
Hopes ni dpt dijadikan panduan utk sesiapa yg ingin mohon utk kemasukan UPU. Good Luck!!!